wykorzystano zdjęcia ze strony pixabay.com

Wielu z nas zgodzi się z takim postawieniem sprawy, wielu stanowczo stwierdzi że to nie prawda. Jaka jest rzeczywistość? Na pewno nie jest tak kolorowa jak byśmy chcieli. Nie jest to tylko i wyłącznie problem Auchan lecz większości, o ile nie wszystkich sieci handlowych. Niestety, problem wynika z modelu prowadzonego biznesu. Przyjęty model jest opłacalny, a to źle wróży naszej przyszłości. Oczywiście należy zauważyć że w ramach jednego bałaganu, nazwijmy go na potrzeby naszego artykułu sektorem handlu, są różne bieguny. Gdzie umieścić Auchan Polska? Naszym zdaniem firma nie zasługuje na skrajną ocenę. Z jednaj strony metody które są obrzydliwe, skierowane na niszczenie każdego kto nie podda się głównemu nurtowi korporacji. Z drugiej strony nienajgorsze warunki odpraw dla zwalnianych w wyniku zwolnień grupowych. Tak, to prawda. W sektorze handlu mamy w ostatnim czasie przykład Tesco, firma wypłaciła zwalnianym grupowo pracownikom odprawy w wysokości wynikającej z zapisów ustawowych ( max. 3 miesięczne wynagrodzenie).
     Te warunki, kontra zasady odpraw dla osób zwalnianych w związku z zamknięciem 4 sklepów Auchan wypadają blado. Inaczej mówiąc, warunki które otrzymali pracownicy Auchan to warunki których Auchan Polska nie musi się wstydzić. Stwierdzamy to na podstawie warunków które upubliczniliśmy, a nie są to wszystkie dodatki jakie pracownicy ci otrzymali. Cieszymy się że mieliśmy w tym procesie duży wkład, postawa naszych przedstawicieli spowodowała że nie musimy się niczego wstydzić. Wynegocjowane zostały akceptowalne warunki, a Auchan na takie warunki przystał. Jednak nie było to takie oczywiste.
  Przedstawicielka Międzybranżowego Związku Województwa Kujawsko-Pomorskiego oburzona wysokością postulatów KZ NSZZ „Solidarność” interweniowała u naszych reprezentantów, aby ci zgodzili się na niższe odprawy. Szanowna Pani, mamy nadzieję że pracownicy Auchan Kruszwicka w Bydgoszczy nie będą musieli korzystać z tych odpraw, i nie będzie Pani musiała przeżyć na własnej skórze lekcji pod tytułem: Dlaczego warto walczyć o więcej, a nie tylko brać to co nam dają? Wróćmy do naszego tematu.
     Wiele spraw z którymi musimy się mierzyć w firmie Auchan jest w naszej ocenie skandaliczne. Powodują one że nasza ocena firmy jest dość krytyczna, lecz pojawiają się też zagadnienia które nie są złe, i te sytuacje powodują że można mieć nadzieję, że może kiedyś coś w tej firmie się zmieni. Być może zmieni się model biznesowy w sektorze handlu. Może nie będzie on nastawiony na zysk ponad wszystko. Dziś mamy przykład który daje nam tą nadzieję, to uwzględnienie postulatu Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” dotyczącego dodatkowej przerwy (15 min.) płatnej - wliczonej w czas pracy w placówkach w których miejsca pracy nie są klimatyzowane.

I choć trzeba było się upominać o to rozwiązanie na ostatnim spotkaniu z Pracodawcą to nie przeszkadza cieszyć się, że w Auchan Warszawa Jubilerska taka przerwa jest wprowadzona w dni w których mamy wysoką temperaturę. Podajemy ten przykład jako pozytywny. Z informacji jakie otrzymujemy od naszych kolegów z innych sklepów wynika, że to rozwiązanie może nie funkcjonować na wszystkich sklepach. Drodzy pracownicy domagajcie się dodatkowych przerw, takie rozwiązanie funkcjonuje w Auchan Polska Sp. z o.o. nasze pismo w tej sprawie jest upublicznione w artykule pt. „Nie wytrzymam dłużej! Czy zarząd da nam drugi oddech?” z 19 czerwca 2020r.

A odpowiadając na nasze pytanie, to chyba trzeba stwierdzić że przed nami daleka droga do normalności. Cieszą jaskółki które nie muszą zwiastować zmiany w podejściu firmy do spraw pracowniczych, lecz pozwalają mieć nadzieję że ta sytuacja będzie się zmieniać. Jednak stwierdzenie że Auchan to samo zło, jest przesadą.