TOP lista nr 2 - najczęściej czytany artykuł!

Pragniemy przyznać pierwsze miejsce. Tytuł mistrzowski. Nie wyróżnienie, czy inne nagrody pocieszenia, w tym przypadku uznajemy absolutną dominację nad konkurencją. Walka o szczyt była zacięta, mieliśmy innych kandydatów ale zostali oni pokonani, rozłożeni na łopatki. Dziedzina - głupota, zwycięzca - Przewodnicząca „Związku pracowników sieci handlowych” przy Auchan Polska. Pani Kasiu, szczerze gratulujemy, to była trudna rywalizacja i do samego końca wygrana nie była pewna. Jednak ostatnie zagranie, genialne. O nie, nie, naprawdę naszym zamiarem nie jest obrażenie, jeżeli w wyniku tego artykułu ktoś się poczuje obrażony, to z góry przepraszamy. No niech będzie, nawet zmienimy dziedzinę. Nie będzie to może „Złota piłka” bo w tej dziedzinie ciężko będzie pokonać LEWEGO, ale wszystkie dziedziny związane z idiotycznym zachowaniem wchodzą w grę. Jedno zostaje niezmienne, tytuł mistrzowski pozostawiamy.

Co miało wpływ na nasz werdykt. Zachowanie Pani Przewodniczącej ZPSH w Auchan podczas spotkania z Pracodawcą w dniu 31.08.2020r. Pani Katarzyna stanowczym wręcz podniosłym głosem oznajmiła że 30-40% kasjerów a może i więcej, nie otrzymuje części premii indywidualnej gdyż nie może sprostać kryterium związanego z ilościom skanowanych artykułów na minutę. Oczywiście przyznaliśmy rację, jeżeli tak jest w rzeczywistości to jest to poważny problem i trzeba go rozwiązać. Pytacie gdzie tu podstawa do przyznania tytułu? Przesadzamy?  Prosimy o cierpliwość. Jeszcze chwila i zrozumiecie. Otóż Pani Katarzyna, jako osoba pełniąca funkcję Przewodniczącej Związku Zawodowego Sieci Handlowych w Auchan, po wyczerpujących negocjacjach podpisała z Pracodawcą porozumienie zmieniające zasady premiowania na nowe, te obowiązujące obecnie. Również w dniu  11.10.2018r. podpisała aneks nr 1 zawierający zwiększone  normy skanowania z 24 artykułów na minutę do … No właśnie, do ilu? Kto wie? Tak, dokładnie.  I choć to parę sztuk na minutę, to trzeba pamiętać że minut w godzinie jest 60, a godzin dziennie kasjer pracuje wiele. Podczas każdej z tych minut może zostać obciążony normami których nie będzie w stanie wyrobić. i coraz większa grupa kasjerów nie jest w stanie wyrobić, i coraz większa grupa pracowników z tego powodu nie otrzymuje części premii.

I tylko poczucie bezradności kołacze się w głowie obserwatora. Jak to wszystko poskładać  w logiczną całość. No nie, nie da się. Bo przecież żeby było logicznie To Pani Kasia powinna przyjść do siebie samej, nawtykać sobie od idiotów, albo lepiej ogłosić strajk okupacyjny, i okupować a może okupić samą siebie. A następnie….. STOP – to nie ma sensu! No i za to właśnie jest ten tytuł. W żaden sposób nie da się tego poskładać w logiczną całość, a o zrozumieniu to już chyba zapomnijmy. Będziemy obserwować kolejne osiągnięcia Pani Katarzyny, jednak jesteśmy świadomi że poprzeczka została zawieszona wysoko i ciężko będzie o większy wyczyn, choć dorobek z pewnością zostanie wzbogacony.