NurPhoto via Getty Images, Fot: NurPhoto

Niedawno stwierdzono 1 przypadek zachorowania na covid-19.

1 przypadek - możliwe?

W jednym ze sklepów sieci Auchan klientka zwróciła uwagę na brak maseczek u pracowników i klientów. Po braku reakcji postanowiła zawiadomić policję. Mamy odpowiedź od sklepu.

Sytuacja miała miejsce w sklepie Auchan na warszawskiej Pradze przy ulicy Jubilerskiej. Jedna z klientek sklepu zauważyła, że nie wszyscy pracownicy i klienci w pomieszczeniu mają zakryte nos i usta.

- Już na hali zbulwersowało mnie to, jak wiele osób nie ma maseczek. Nie chodzi tylko o klientów, ale też pracowników sklepu. Oni mieli podniesione przyłbice - mówiła pani Kinga dla "Gazety Wyborczej".

Na prośbę pani Kingi wezwano kierownika sklepu, ten się jednak nie pojawił. Klientka postanowiła wezwać policję.

St. asp. Katarzyna Puszczyk z Komendy Rejonowej Policji Warszawa VII przekazała Wyborczej, że policja za brak maseczki ukarała dwie osoby. Jednak - jak mówiła pani Kinga - osób bez zakrytych twarzy było więcej.

- Próbowałam też sama rozmawiać z klientami bez masek. Mówiłam im, że to dla mnie zagrożenie, że mam nowotwór szpiku i inne choroby. Niektórzy, słysząc to, zawstydzeni błyskawicznie zakładali maski, ale byli też tacy, którzy to ignorowali. Nie wiem, czy nie rozumieli, czy nie chcieli rozumieć. Poczułam, że mają w głębokim poszanowaniu moje zdrowie - mówiła pani Kinga.

Skontaktowaliśmy się z biurem prasowym sieci Auchan. W odpowiedzi czytamy, że wszyscy pracownicy są zobowiązani do zakrywania nosa i ust maseczką lub przyłbicą.

"Jeśli natomiast Klient nie ma zasłoniętych ust i nosa - jest uprzedzony na wejściu do sklepu, że nie zostanie obsłużony (plakat, informacja ustna od agenta ochrony). Pracownicy w sklepie również mają obowiązek przypominać klientom o tym obowiązku oraz fakcie braku obsługi, jeśli tego nie uczynią" - czytamy dalej w odpowiedzi.

Na koniec Dorota Patejko, dyrektor ds. komunikacji w Auchan, dodaje, że w sklepie na ul. Jubilerskiej, podniesienie przyłbicy przez pracowników miało być incydentalne.

Informacje ze strony internetowej: finanse.wp.pl