Parlament klepnął handlową niedzielę 6 grudnia

Jeszcze tylko podpis prezydenta i możemy ruszyć na zakupy w najbliższą niedzielę. Senat przyjął bez poprawek projekt ustawy znoszącej zakaz handlu 6 grudnia, co oznacza, że w tym miesiącu będziemy mieć aż trzy niedziele handlowe.

Za przyjęciem projektu ustawy bez poprawek głosowało aż 86 senatorów, a tylko 8 było przeciw. Od głosu wstrzymały się trzy osoby. Obietnicę przywrócenia handlu 6 grudnia złożył pod koniec listopada wicepremier Jarosław Gowin, a stosowny projekt ustawy pojawił się w ciągu kilku dni.

To istotna zmiana względem obowiązującej ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę, która zezwala na normalną działalność handlową w grudniu tylko w dwie niedziele przed Świętami Bożego Narodzenia – w tym roku wypadają one 13 i 20 grudnia.

„Projektowana zmiana ustawy wprowadza epizodyczne rozwiązanie polegające na zniesieniu zakazu handlu w niedzielę w dniu 6 grudnia 2020 r. w placówkach handlowych” – napisano w uzasadnieniu projektu.

Autorzy projektu ustawy tłumaczą, że liczba klientów sklepów w okresie przedświątecznym jest „znaczna” i dodatkowa niedziela handlowa ma na celu zmniejszenie liczby osób robiących zakupy w tym samym czasie.

„Z jednej strony umożliwi to zachowanie ograniczeń sanitarnych w związku z trwającą epidemią, a z drugiej strony będzie miało pozytywny wpływ na przedsiębiorców, przyczyniając się do poprawy ich sytuacji finansowej” – wskazano w uzasadnieniu projektu.

Przeciw wprowadzaniu trzeciej handlowej niedzieli ostro zaprotestował przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda, ale parlamentarzyści rządzących ugrupowań pozostali na jego argumenty głusi.

Domagamy się natychmiastowego wycofania propozycji ustanowienia niedzieli handlowej 6 grudnia oraz rozpoczęcia dialogu ze związkami zawodowymi na temat zasad funkcjonowania handlu w dobie pandemii

– napisała handlowa „Solidarność” liście otwartym do premiera.

Związkowcy wyrazili oburzenie, że wprowadzenie tego zapisu do projektu nowelizacji ustawy covidowej „nie było w żaden sposób konsultowane ze stroną społeczną”, co uznali za „całkowicie niedopuszczalne”.

Warto przypomnieć, że to właśnie „Solidarności” zawdzięczamy zakaz handlu – związek firmował społeczny projekt ustawy, którym rząd zajął się po wielu miesiącach odwlekania tej dość niewygodnej wizerunkowo ingerencji w zwyczaje Polaków.

tekst:      02.2.2020r.

Niezależnie od układanek politycznych oraz porozumień z biznesem, oczekujemy zachowania elementarnych zasad przyzwoitości. Za takie zasady uznajemy wszystkie działania oraz projekty wynikające z tych wartości. Jeżeli ktoś uważa że po wyborach wartości nie obowiązują to musimy stanowczo stwierdzić że my ludzie NSZZ „Solidarność” uważamy inaczej. Niezależnie od opcji politycznych staramy się podążać tą samą ścieżką, droga ta usłana jest potrzebami oraz interesami ludzi pracy. W tym przypadku mówimy o pracownikach sektora handlu. Rząd i Parlament nas zawiódł.

Niektórzy mówią że to tylko jedna niedziela. Aż strach pomyśleć co będzie z pozostałymi jeżeli politycy będą się posługiwać tymi samymi schematami działania. Zanim się obejrzymy może się okazać że nie ma już ograniczenia handlu w niedzielę. Jako Komisja Zakładowa nie uprawiamy polityki ani w sposób bezpośredni ani za pomocą naszej strony internetowej. Staramy się jedynie zabiegać o sprawy ważne dla osób zatrudnionych w Auchan Polska Sp. z o.o. oraz całej branży handlu. Wiele z naszych działań przyniosło pożądany efekt. Dziś interesy biorą górę nad dobrem pracowników i tak jak w poprzednich latach staniemy po stronie pracownika niezależnie od tego kto rządzi. Dla nas nazwiska są mniej ważne, ważne są czyny poszczególnych polityków. Albo czyny świadczą o działaniu na rzecz pracowników, albo skierowane są przeciwko nim. Politycy którzy skierowali się przeciwko tym prawom w przeszłości ale i obecnie odczują naszą presję. Nie zapomnimy zdrady, czy zaniechań. Nie zapomnimy działania przeciw pracownikom ze szczególnym uwzględnieniem pracowników handlu.

Dziś przed próbą staje Prezydent RP Andrzej Duda. Czy obroni „Niedzielę” pozostając wiernym rozwiązaniom pro pracowniczym? Nie jesteśmy naiwni, wiemy jakie są zależności polityczne i jakie polityczne decyzje zapadły. Jednak takie działanie nie może być usprawiedliwieniem dla nikogo, każdy człowiek odpowiada za swoje czyny nie zależnie od funkcji jaką pełni. Wnioski z tej decyzji wyciągniemy nazajutrz, za nimi pójdą nasze działania - mamy nadzieję że przyjacielskie.
Biorąc pod uwagę powyższe zdecydowałem się złożyć podpis pod pismem do Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy.

Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Auchan Polska Sp. z o.o. oraz zastępca Przewodniczącego Krajowej sekcji Pracowników Handlu - Dariusz Paczuski