Jednak warto działać.

NSZZ "Solidarność" to związek czynu.

Jeszcze parę dni wstecz wydawało się że pracownicy sektora handlu stracą wolne niedziele nie tylko 6 grudnia 2020r. lecz również 27 grudnia oraz wszystkie niedziele w 2021r. za wyjątkiem świąt. W proteście przeciwko tym zmianom stanęło parę osób będących liderami związkowymi pod przewodnictwem Przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” Panem Alfredem Bujara. Ci ludzie to liderzy NSZZ „Solidarność”, ich determinacja sprawiła że ogromna ofensywa lobby ogromnych sieci handlowych zostało powstrzymane. Przekładając na retorykę wojenną, mamy do czynienia z ogromną bitwą która jeszcze trwa choć główne natarcie zostało odparte. Prawdą jest że w tej bitwie ponieśliśmy straty. Jako pracownicy handlu musieliśmy pracować 6 grudnia i nadal ważą się losy wolnej niedzieli 27 grudnia. Jednak deklaracja Szefa Rządu co do niedziel w przyszłym roku wskazuje że Rząd RP opamiętał się co do swoich planów. Weryfikując swoje stanowisko powstrzymał niemalże nie ograniczony apetyt sieci handlowych na wyzysk swoich pracowników, przynajmniej w zakresie wolnych niedziel.
      My ludzie Solidarności dostrzegamy fałszywe hasła tych sieci i ich organizacji lobbystycznych, pozwolimy żeby ich chęć zrobienia czegoś pożytecznego dla społeczeństwa nabrała realnych kształtów. I tak zapowiadamy czynny udział w lobbowaniu na rzecz podatku handlowego. Nasz kraj jak wiele innych poniósł i nadal ponosi ogromne koszty związane z Pandemią. Sieci handlowe, a przede wszystkim zagraniczne sieci handlowe (spożywcze i przemysłowe), to te firmy które w sposób niezakłócony prowadziły swoją działalność w czasie Pandemii. Co prawda wprowadzono w różnym okresie godziny dla seniora czy też ograniczenia osób mogących przebywać na terenie sklepu. Jednak to symboliczne ograniczenia biorąc pod uwagę że miesiącami zamknięte były butiki wraz z całymi Centrami Handlowymi. Nie chcemy abyście odczytali że jesteśmy sprzymierzeńcami Centr Handlowych. Również w tym temacie dostrzegamy patologię, niszczą one handel uliczny. Opustoszałe witryny sklepowe wzdłuż polskich ulic to wynik zbyt wielu CH. Wróćmy jednak do podatku handlowego. Tak czy inaczej rachunek za pandemię zapłacimy my, społeczeństwo. Zwiększone podatki, zwiększone opłaty za media to bezpośredni efekt rachunku który będziemy musieli zapłacić. Sieci handlowe płacąc podatek handlowy powinny również brać udział w tym rachunku. Czy będzie to miało wpływ na nas pracowników? Wydaje się że jedyna słuszna odpowiedź to potwierdzenie. Jednak działa tu inny prosty mechanizm. Ten mechanizm to wyzysk. Sieci te płacą swoim pracownikom najmniej jak tylko można. Wiecie o tym doskonale, dobitnie dowodzi tego comiesięczna wypłata. Niezależnie od tego czy sieć zapłaci podatek czy nie, to i tak będzie płaciła najmniej jak to jest tylko możliwe. Jeszcze pamiętamy wzrost płac na rynku pracy z 2019r. Jak szybko rosły płace w innych zawodach, w innych firmach? Jak szybko płace rosły w sieciach handlowych czy też w Auchan Polska Sp. z o.o. Czy poziom ten jest porównywalny? Każdy musi odpowiedzieć sobie sam na postawione pytania. My, ludzie Solidarności chcemy obudzić w nas wszystkich: samodzielne myślenie, analizowanie sytuacji, i działanie w imię pracowniczych interesów.

"Zakaz handlu. Morawiecki: grudzień to wyjątek i pozostanie wyjątkiem

Premier Mateusz Morawiecki na konferencji prasowej we wtorek uciął spekulacje dot. handlowych niedziel. Grudzień to wyjątek, w przyszłym roku znoszenia zakazu handlu nie będzie.

- Niedziela handlowa 6 grudnia to wyjątek i pozostanie wyjątkiem. Miał na celu rozładowanie ruchu w handlu detalicznym, by liczba zakażeń była jak najniższa - zapewnił premier Mateusz Morawiecki.

- W pozostałych miesiącach przyszłego roku nie zamierzamy takich zasad wprowadzać - dodał.

Jeszcze rano w programie "Money. To się liczy" Olga Semeniuk, wiceminister rozwoju, ujawniła, że trwają rozmowy w sprawie ponownego zawieszenia zakazu handlu, tym razem w niedzielę 27 grudnia.

- Rozmowy w tym temacie trwają, chociażby z Radą Dialogu Społecznego, ale takie decyzje podejmuje rządowy zespół zarządzania kryzysowego - powiedziała.

W okresie Bożego Narodzenia czeka nas wyjątkowo długa przerwa w handlu: 24 grudnia sklepy czynne będą do godz. 14, a 25, 26 i 27 grudnia pozostają zamknięte.

- Uważam, że musi być równowaga między pracownikami i firmami, brałabym pod uwagę i rozważała możliwość odmrożenia w grudniu tej niedzieli - dodała.

Premier nie wykluczył takiej możliwości, powiedział jedynie, że rząd nie zamierza rezygnować z niedziel bez handlu w przyszłym roku."