... przynajmniej tak szybko jak dla oświaty.

W dniu 05.01.2021 r. odbyła się telekonferencja przedstawicieli handlowej Solidarności z Prezydentem RP Panem Andrzejem Dudą. Poprosiliśmy Pana Prezydenta o interwencję w sprawie szczepień dla pracowników handlu. Naszym zdaniem wszystkie osoby będące pracownikami sklepów są w grupie dużego ryzyka zachorowania na Covid-19. Nie wszystkie procedury są właściwie opracowane, inne bagatelizowane i tzw. czynnik ludzki który można przedstawić zwrotami: nie przesadzaj, daj spokój, nic się nie stanie. Ile razy słyszeliśmy takie sformułowanie od naszych przełożonych? Oczywiście, idąc na skróty niektóre czynności można wykonać szybciej jednak ryzyko zarażenia lawinowo wzrasta. Pozostają jeszcze klienci którzy według sondy przeprowadzonej przez Komisją Zakładową NSZZ „Solidarność” w Auchan Polska Sp. z o.o. 40 do 50 % klientów nie nosi, lub niewłaściwie nosi maseczki ochronne. Skutek jest jeden, sklepy to miejsca podwyższonego ryzyka a ich pracownicy jeżeli nie na pierwszej (medycy), to na drugiej linii zagrożenia muszą wykonywać swoje obowiązki służbowe. Prezydent wyraził pełne zrozumienie dla naszej prośby, zadeklarował pomoc polegającej na wystąpieniu do Rządu o ujęciu pracowników handlu w terminarzu szczepień przynajmniej tak szybko jak pracowników oświaty. Oczywiście mówimy o dobrowolnych szczepieniach o żadnym przymusie nie może być mowy, jednak trud tych ludzi i ryzyko wykonywanej pracy nie może być nie zauważone przez rządzących. Szkoda że do chwili obecnej nie ma żadnej informacji aby Pracodawcy lub Związki Pracodawców zabiegały o takie szczepienia dla swoich pracowników. Nie chcemy przejaskrawiać relacji między pracownikiem a pracodawcą, jednak wniosek jaki się nasuwa, ta że praca w handlu nadal jest zbyt tania.
Za wstawiennictwo i pomoc, Panie Prezydencie dziękujemy.

Zapisałeś się do innego związku? No cóż. Nie pogratulujemy, nie mamy czego. Jednak pamiętaj, w ten sposób osłabiłeś głos ludzi którzy starają się godnie CIEBIE reprezentować.

NSZZ "Solidarność"