12 stycznia 2020r. opisaliśmy problem dotyczący zawartości Bisfenolu typu A w paragonach.  Wiemy również że pomimo korespondencji wskazującej że Auchan Polska nigdy nie stosował rolek kasowych zawierających Bisfenol typu A, stare rolki zostały „po cichu” wycofane z użycia.  KZ NSZZ „Solidarność” posiada wyniki badań stwierdzających tą substancję w tych rolkach. Zdajemy sobie sprawę że w pewnym okresie pracodawca mógł nie zdawać sobie sprawy z istniejącego zagrożenia, jednak po zgłoszeniu przez Solidarność problemu należało się nad nim pochylić, i wycofać z użytku rolki których ten problem dotyczyć. Reakcja nastąpiła, tak naprawdę po medialnym nagłośnieniu całej sprawy. Szkoda, współpracując mogliśmy kolejny raz być liderami. Szybko i zdecydowanie zareagować. Rozwiązać problem, dać przykład. Tak się jednak nie stało. Rozmydlanie rzeczywistości, działanie które z transparentnością nie ma wiele wspólnego. Może następny razem zdobędziemy się na odpowiedzialne stawianie czoła problemom, i wspólne zwycięstwo nad nimi. Nie chcemy aby był to wzniosły apel, lecz powód do przemyślenia. Krajowy Sekretariat Banków Handlu i Ubezpieczeń wraz z Krajową Sekcją Pracowników Handlu wystosował pismo do Pana Michała Szumowskiego - Ministra Zdrowia prosząc o kontrolę sieci handlowych pod kontem korzystania z rolek kasowych zawierających bisfenol typu A.

Komisja Zakłądowa  NSZZ „Solidarność” ufa że problem ten nie dotyczy już Auchan Polska Sp. z o.o. Prezentyjemy również odpowiedż Pana Ministra.