Drogie koleżanki, drodzy koledzy.
     Związek Zawodowy NSZZ „Solidarność” w ostatnim czasie bardzo intensywnie pracuje nad rozwiązaniami mającymi na celu jak najlepiej zabezpieczyć pracowników handlu przed zagrożeniem zarażenia się w pracy wirusem COVID-19. W ramach Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” sztab kryzysowy na bieżąco omawia sytuację. Naszym zdaniem, przygotowaliśmy niezbędne rozwiązania dla branży, rozwiązania te zostały przesłane do odpowiednich resortów. Współpracujemy również z organizacjami pracodawców. Trwają próby wypracowania wspólnych rozwiązań z przedstawicielami POHiD. Musimy podkreślić że bezpieczeństwo pracowników jest dla nas absolutnym priorytetem. Jednak nie sposób przejść obojętnie obok pracy którą wykonują nasi koledzy i nasze koleżanki, w sytuacji zagrożenia zdrowia, a w niektórych przypadkach i życia. Sytuacja w Auchan Polska Sp. z o.o. pod tym względem jest podoba do sytuacji jaka panuje w innych sieciach handlowych. Choć znamy również przykłady pozytywnego działania, kiedy zarządy sieci handlowych wprowadzają dodatkowe zabezpieczenia, czy rozwiązania dla pracowników. Trudy naszej pracy potęgują liczne nieobecności współpracowników. Opieka nad dziećmi, zwolnienia lekarskie, powodują że nasz zespół się kurczy. W związku z tą sytuacją postanowiliśmy wystąpić do pracodawcy o wprowadzenie dodatkowej premii dla osób które pomimo zagrożenia, mają możliwość i chęci wykonywać tą ciężką pracę. Zwracamy się do pracowników Auchan Polska Sp. z o.o. z apelem o wsparcie tych postulatów u swoich przełożonych. W tym trudnym okresie nie ma miejsca na podziały my czy oni. Razem musimy się wspierać, i wypracowywać potrzebne rozwiązania. Prosimy o zgłaszanie do lokalnych przedstawicieli NSZZ „Solidarność” w Auchan Polska wszystkich spraw dotyczących tej trudnej sytuacji.
Z koleżeńskimi pozdrowieniami

Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność”
W Auchan Polska Sp. z o.o.
Dariusz Paczuski