fot.pixabay.com

Szybkimi krokami zbliża się 2021r. życzymy sobie dobrego ( lepszego, szczęśliwego ) nowego roku, ale czy jest szansa aby taki był? Szansa zawsze jest i tego trzeba się trzymać jak pijany płotu choć już niebawem część pracowników brutalnie zostanie wyrwanych ze świątecznego letargu. Podczas telekonferencji z Pracodawcą została nam przedstawiona informacja o likwidacji działu administracji na sklepach. Przynajmniej tak rysuje się informacja którą wyłoniła się spośród szumów i trzasków połączenia telefonicznego. Sprawa dotyczy wielu osób takich jak informatycy, pracownicy działu reklamy, i wielu innych. Teoretycznie mają być zaproponowane inne stanowiska pracy, ale praktyka zapewne przyniesie jedynie rozczarowanie.
     Następna spawa dotyczy osób które na początku roku osiągną wiek uprawniający do zasiłku przed emerytalnego. W zależności od stażu pracy w Auchan Polska Sp. z o.o. będzie zaproponowana odprawa w określonej wysokości. W przedziale osób z najdłuższym stażem może to być nawet siedmiomiesięczna odprawa. Przynajmniej tak wynika z zapowiedzi Pracodawcy, jednak sprawa jest bardzo mglista. Sytuacji nie poprawia słabe przygotowanie przedstawiciela Pracodawcy którego wiedza w tych zagadnieniach podczas spotkania wydawała się mocno ograniczana. Skutkiem tego są piętrzące się pytania a odpowiedzi jak na lekarstwo. Oczywiście to nasz subiektywna ocena, jednak faktem jest, że muszą powstać odpowiednie zapisy które zostaną wprowadzone do regulaminów obowiązujących w zakładzie pracy, to z nich dowiemy się konkretów. Dzisiaj to tylko informacja która będzie podsycała niepokoje wśród załogi. Bo przecież na tych dwóch grupach pracowników wcale nie musi Auchan Polska Sp. z o.o. poprzestać w 2021r.
Prezentowanie tych rozwiązań pracownikom na sklepach bez opracowania stosownych zapisów prawnych to już arcymistrzostwo choć akurat jest to dziedzina w której Auchan ma spore osiągnięcia.
     Pozostaje mieć nadzieję że podejmując decyzję o przyjęciu nowych propozycji zatrudnienia, czy też przejścia na zasiłek przed emerytalny każda z osób których to dotyczy w sposób rozważny będzie podejmowała decyzję. Bo przecież łatwo jest przytulić w jednej chwili paromiesięczną odprawę, jednak trudno przez bardzo długi czas żyć z głodowej emerytury.
No cóż to na tyle w tym artykule i obyśmy uniknęli w 2021 roku kolejnych likwidacji sklepów Auchan.