Krytyka pod adresem zagranicznych sieci

Na prośbę Alfreda Bujary, Przewodniczącego Sekretariatu Krajowego Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” prezydent Andrzej Duda rozmawiał w formule wideokonferencji z przewodniczącymi związków zawodowych reprezentującymi duże sieci handlowe – poinformowała kancelaria prezydenta. „Solidarność” nie chce powrotu niedziel handlowych, ale domaga się otwarcia galerii handlowych. Padły też inne postulaty.

Spotkanie dotyczyło sytuacji pracowników w dużych sieciach handlowych. Związkowcy zrzeszeni w NSZZ „Solidarność” skierowali postulat objęcia pracowników handlu programem szczepień w pierwszej grupie, razem z nauczycielami. Zasygnalizowali też swoje obawy dotyczące dalszych losów ustawy z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni. Środowiska związane z NSZZ „Solidarność” mają nadzieję na utrzymanie zakazu handlu w takiej formie, jak obecnie. Andrzej Duda podkreślił, że handlowa niedziela tuż przed świętami była sytuacją wyjątkową, a wolnym niedzielom w handlu nic nie zagraża.

„Solidarność” niepokoją też ograniczenia nałożone na galerie handlowe w czasie gdy duże sieci rtv i agd czy meblowe mogą swobodnie prowadzić działalność. Zdaniem związkowców to "cios w polskich przedsiębiorców i franczyzobiorców".

Poruszono także problem pracowników w sektorze bankowo-finansowym, którzy w związku z pandemią najdotkliwiej odczuwają procesy informatyzacji tej branży, bo wiążą się one z restrukturyzacją zatrudnienia. Związkowcy postulowali konieczność zwiększenia ochrony wolności związkowej, która "nie jest obecnie przestrzegana przez wielu pracodawców, szczególnie w sektorze handlu, zarządzanym przez duże zagraniczne korporacje". Poinformowali Dudę o "utrudnianiu przez pracodawców dużych korporacji prowadzenia działalności związkowej i wyrażania przez związkowców różnych form protestacyjnych oraz o nieprzestrzeganiu przez pracodawców przepisów prawa pracy". Podkreślano, że w tej branży pracują głównie kobiety, szczególnie narażone na stres i niedogodności sytuacji wynikającej z pandemii.

Związkowcy zwrócili też uwagę na rynek hurtowy i związaną z tym logistykę "przejętą w dużej mierze przez zagraniczne sieci". Wskazano na potrzebę "utworzenia polskiego holdingu działającego w tym obszarze, co również mogłoby być korzystne dla producentów rolnych".

Prezydent obiecał pochylić się nad poruszanymi przez przedstawicieli związków problemami.

W spotkaniu uczestniczył też Minister Paweł Szrot, Sekretarz Stanu – Szef Gabinetu Prezydenta, a z ramienia środowiska, Alfred Bujara z NSZZ „Solidarność”, Dariusz Paczuski – Przewodniczący Organizacji Związkowych w Auchan Polska, Paweł Skowron – Przewodniczący Organizacji Związkowych w Carrefour Polska, Marcin Stroński – Przewodniczący Krajowej Sekcji Bankowców NSZZ „Solidarność”, Mateusz Warchał – Doradca Sekretariatu Krajowego Handlu, Banków i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”, Grzegorz Cisoń – Przewodniczący Organizacji Związkowych Amazon Fulfillment Polska.

Informacje ze strony internetowej: wiadomościhandlowe.pl