Jak PPK wygląda z punktu widzenia Pracodawcy?

Czy i tym razem chodzi o pieniądze?

>>> robić kogoś w konia <<<

pot.
ktoś oszukuje kogoś, wykorzystując jego naiwność

Jesteśmy portalem który zajmuje się prezentowaniem informacji, jak również publikowaniem autorskich testów w tematach naszym zdaniem ważnych dla pracowników Auchan Polska Sp. z o.o. ze szczególnym uwzględnieniem członków związku NSZZ „Solidarność”. Takich tematów jest wiele, jedne dotyczą bulwersujących zachowań naszych przełożonych, inne ogólnej polityki firmy. Nie brakuje również informacji które są z poza firmy, jednak mają duży wpływ na nasze życie zawodowe. Wiele z tych spraw to tzw. skandale, sprawy które wielu z nas się oburzają. Oczywiście na szczycie tych spraw jest szeroko pojęta polityka płacowa w Auchan Polska Sp. z o.o. która coraz bardziej jest tak konstruowana, aby być mniej przyjazną pracownikowi. Można oczywiście wspominać o zasadach premiowania, czy też ocen pracowniczych. Jednak naszym zdaniem, iglicą na szczycie mogło by być uznanie Programu PPK za składnik wzrostu wynagrodzeń. Czy tak było w Auchan Polska Spółka z o.o.? Na razie nie odpowiemy na to pytanie. Przedstawimy jednak problem jakim jest dla Pracodawców Program PPK.

Założenie:

Firma:                                                              „A”
Liczba pracowników:                                          20 000
Obowiązkowy odpis na każdego pracownika:        1,5%
Stopień pracowników objętych Programem PPK:   15%

Zakładamy że każdy z zatrudnionych pracowników
zarabia minimalne wynagrodzenie w wysokości:    2 800 zł

Jeżeli w firmie „A” wszyscy pracownicy objęci byli Programem PPK, firma ta wypłaciła by swoim pracownikom:
840 000 zł miesięcznie
10 080 000 zł rocznie

Przy średniej płacy np. 3 500 zł była by to kwota:
1 050 000 zł miesięcznie
12 600 000 zł rocznie

Przy naszym założeniu dotyczącym wielkości grupy objętej Programem PPK (15%), firma „A” wypłaci rocznie pracownikom w niej zatrudnionym:
1 512 000 zł przy minimalnej płacy 2 800 zł
1 890 000 przy średnich zarobkach 3 500 zł.

W takiej sytuacji oszczędności firmy „A” to:
8 568 000 zł rocznie przy zarobkach na poziomie minimalnym czyli 2 800 zł
oraz
10 710 000 zł rocznie przy średniej płacy na poziomie 3 500 zł miesięcznie.

PRZY NASZYCH ZAŁOŻENIACH NA SWOICH PRACOWNIKACH

FIRMA "A" ROCZNIE ZAOSZCZĘDZI

10 710 000 ZŁ

Są to pieniądze które mogły trafić na pracownicze konta PPK, ale nie trafiają.
Co więcej w naszej hipotetycznej firmie zapewne zostały one ujęte w budżecie firmy. Oczywiście są to nasze teoretyczne rozważania.
Pomyśl jednak jak ta sytuacja wygląda w prawdziwej firmie? Jak może wyglądać w Auchan Polska Sp. z o.o.

W kolejnych artykułach będziemy wyjaśniać pozostałe zagadnienia związane z Programem PPK na przykładzie teoretycznej firmy „A” ale również na przykładzie firmy Auchan Polska Sp. z o.o.

Wykorzystano zdjęcia i grafikę ze strony pixabay.com.