A pracownicy? Na bruk?

Kolejny raz o naszej przyszłości dowiadujemy się z mediów.

03.09.2021/15:39

Firma Atrium przedstawiła propozycję zmian dotyczących trzech warszawskich centrów handlowych. Mają się one zmienić w osiedla mieszkaniowe. – To obiekty zaprojektowane jeszcze w latach 90. jako monofunkcyjne. Ich stan jest dziś, można powiedzieć, opłakany – mówił Marcin Olech z Atrium w rozmowie z serwisem wyborcza.pl.

Jak podkreśla przedstawiciel firmy w rozmowie z wyborcza.pl, pandemia przyspieszyła decyzję o modernizacji. - Doszliśmy do wniosku, że najlepsze byłoby zastąpienie tych centrów handlowych zabudową wielofunkcyjną. Myślimy o mieszkaniach na wynajem, z handlem i usługami na niższych kondygnacjach, z hotelami i biurami od strony tras komunikacyjnych – zapowiada Olech.

Chodzi o centra Reduta przy Al. Jerozolimskich, King Cross przy ul. Jubilerskiej i Targówek przy Głębockiej. Władze Warszawy wstępnie zgodziły się na te plany. Jednak nie wiadomo dokładnie, kiedy rozpoczną się prace.

Jak ustaliła wyborcza.pl, przy okazji inwestycji na Targówku przeprowadzona miałaby zostać rewitalizacja brzegów Kanału Bródnowskiego, a w czasie budowy na miejscu centrum handlowego King Cross zrewitalizowany zostałby kanał Nowa Ulga. Przedstawiciel inwestora przekonuje także, że rezygnacja z centrów handlowych pozwoli zmniejszyć emisję ciepła i spalin, bo przestałyby one przyciągać w weekendy klientów.

– Te trzy obiekty niewątpliwie są reliktem innych czasów. Mam wrażenie, że boom na wielkopowierzchniowe obiekty stricte handlowe już minął. Nie tylko pod względem urbanistycznym, przestrzennym. Nawet sami klienci dziś poszukują inwestycji wielofunkcyjnych, w których w jednym miejscu można pracować, mieszkać, chodzić na zakupy, korzystać z gastronomii, niekoniecznie w zamkniętej bryle centrum handlowego - przyznała Marlena Happach, szefowa miejskiego biura architektury i planowania przestrzennego.

Atrium niedługo rozpocznie budowę mieszkań na wynajem koło galerii handlowej Promenada, przy ulicy Ostrobramskiej.

Firma Atrium po opublikowaniu tekstu omawiającego debatę na temat dalszych losów centrów handlowych, którą przytoczył portal wyborcza.pl, przesłała do naszej redakcji sprostowanie tłumacząc, że nie chce centrów wyburzać, a takie informacje "wprowadzają bardzo duże zamieszanie na rynku godząc w interesy m.in. najemców i partnerów biznesowych Atrium". Firma zapewnia, że "Grupa Atrium nie planuje wyburzać swoich obiektów handlowych w Polsce. Celem Atrium jest transformacja obiektów handlowych w kierunku wielofunkcyjnych centrów dzielnicowych poprzez dodanie do istniejących galerii nowych funkcji mieszkalnych, biurowych czy rozrywkowych. Tak, by jeszcze lepiej służyły społecznościom lokalnym".

Przedstawiciele firmy tłumaczą także, że "Atrium ogłosiło strategię dywersyfikacji swoich lokalizacji i powołanie nowej części biznesowej skoncentrowanej na poszerzeniu działalności o apartamenty na wynajem. W tej chwili przechodzimy proces weryfikacji i oceny potencjału działek których, jesteśmy właścicielami, a które w znacznej części są zlokalizowane obok naszych centrów handlowych, tak aby móc zweryfikować możliwość budowy na nich apartamentów na wynajem. Proces ten wymaga cierpliwości, spojrzenia długoterminowego i wielokrotnych konsultacji. Doceniamy możliwość dialogu z warszawskim Ratuszem tak, jak i lokalnymi społecznościami, którzy pomagają nam w pracach nad tą długoterminową wizją".