Wynagrodzenia w sieci Kaufland wzrosną w marcu 2022 r. (fot. mat. prasowe)

Podczas prac nad tym artykułem, rzeczywistość nas zaskoczyła. Musimy się chwilę pochylić nad faktami i zdecydować czy jest to zaskoczenie pozytywne czy negatywne? Bo przecież sprawa dotyczy poziomu naszych zarobków, i kolejne informacje że gdzieindziej zarabia się więcej nie koniecznie muszą być dla nas dobrą informacją. Z drugiej zaś strony, przy wciąż bardzo niskim poziomie bezrobocia, informacja że podobna firma, zajmująca się tym samym, w dodatku zlokalizowana obok, a do tego poszukująca pracowników płaci więcej, ba duuuuużo więcej, może okazać się bardzo dobrą informacją.
      Na przestrzeni czasu, pisząc artykuły opisujące poziom zarobków w Auchan Polska Sp. z o.o. czy też u konkurencji, liczyliśmy że może on mobilizować Zarząd Spółki do podjęcia decyzji o wzroście wynagrodzeń osób w niej zatrudnionych. Artykuły nie były jedynymi działaniami w tym zakresie, jednak patrząc przez pryzmat poziomu naszych zarobków, nie przyniosły one pożądanych skutków.

Zdecydowaliśmy że zmienimy charakter tych artykułów, o słuszności nowej filozofii w tym zakresie utwierdził nas plakat przed sklepem sieci Kaufland. Plakat ten miał zachęcić potencjalnych pracowników do pracy na rzecz tej sieci handlowej. I zrobił to skutecznie. Osoba towarzysząca nam, przeczytawszy treść plakatu który informował że na początek pracy w Kaufland zatrudniony zarobi 4100 brutto na pełen etat, Oznajmił że zwalnia się z Auchan. Jego zdaniem, pracując w Auchan liczył na podwyżkę która dała by mu zarobki na poziomie 3700 zł brutto, jednak nie otrzymał jej w takiej wysokości. Aby zarabiać 4100 musiał by otrzymać dodatkową podwyżkę na poziomie 700 zł, co jak stwierdził jest nie realne. W ciągu następnych paru dni osoba ta złożyła wypowiedzenie umowy o pracę w Auchan Polska Sp. z o.o. My przygotowaliśmy artykuł opisujący całe zdarzenie, jednak w dniu dzisiejszym otrzymaliśmy link do artykułu który jednoznacznie zdezaktualizował naszą historię. Wyrzuciliśmy dotychczasowy tekst do kosza, nasza nowa historia ma inny morał:

Chcesz zarabiać więcej?
Nie czekaj w nieskończoność na wyrozumiałość Pracodawcy, zmień go na innego – lepiej płacącego”.

Jako Komisja Międzyzakładowa jesteśmy zobowiązani do działania na rzecz dobra pracowników zatrudnionych w zakładach pracy w których prowadzi swoją działalność, jednak w przypadku Auchan Polska Sp. z o.o. radzimy:

Drogi kolego rozejrzyj się wokół siebie, może się okazać że za rogiem zarobisz dużo więcej”.

17.01.2022/11:13

O 400 zł brutto wzrośnie wraz z początkiem marca br. maksymalne wynagrodzenie na stanowisku kasjer-sprzedawca w sieci Kaufland. Obecnie wynosi ono 4100 zł brutto,, a za półtora miesiąca podskoczy do 4500 zł brutto. Wdrażane przez sieć podwyżki wynagrodzeń obejmą także pracowników logistyki na wybranych stanowiskach.

- 2022 rok będzie czasem pełnym wyzwań zarówno dla firm, które będą musiały zmierzyć się z rosnącymi kosztami prowadzenia działalności, jak i społeczeństwa, które dotkliwie odczuwa postępującą inflację. Pod znakiem zapytania stoi także dalszy rozwój pandemii. W tych niepewnych czasach dla pracowników coraz ważniejsze stają się stabilne miejsce pracy oraz atrakcyjne wynagrodzenie. Wychodząc naprzeciw rosnącym kosztom utrzymania, sieć Kaufland po raz kolejny planuje przyznać pracownikom podwyżkę wynagrodzeń - deklaruje Kaufland.

Na podwyżki wynagrodzeń Kaufland zamierza przeznaczyć w tym roku ok. 70 mln zł. Oprócz tego, w związku z planowaną ekspansją sieci sklepów, Kaufland przeznaczy ok. 11 mln zł na stworzenie kolejnych miejsc pracy.

Wzrost pensji sprzedawców-kasjerów o 400 zł to nie wszystko. - Poza podwyżką wynagrodzenia postanowiliśmy także zwiększyć wysokość bonów świątecznych, jakie pracownicy otrzymują od pracodawcy z okazji Bożego Narodzenia oraz Wielkiejnocy. Zmiana ta dotyczy zdecydowanej większości pracowników – deklaruje Małgorzata Ławnik, dyrektor Pionu Personalnego w Kaufland Polska.

Kaufland zatrudnia obecnie w Polsce ok. 14 tys. pracowników. Niemiecki detalista zarządza na naszym rynku siecią 230 marketów, a docelowo może mieć w Polsce nawet dwa razy tyle sklepów.

W artykule wykorzystano zdjęcia i grafikę ze strony pixabay.com