KM NSZZ "Solidarność" w Auchan Polska Sp. z o.o. bacznie śledzi wszystkie doniesienia dotyczące płacy minimalnej na 2023r.

Co nas interesuje? Nasze zarobki.

Wiemy że w 2023r. nie zarobimy mniej niż ...

13.09.2022r.

Od 1 stycznia 2023 r. płaca minimalna w Polsce będzie wynosić 3490 zł brutto - zadecydował rząd. To oznacza wzrost pensji o prawie 500 zł, a kolejne 110 zł zostanie dodane od lipca. Tak dużej podwyżki jeszcze nigdy nie było.

Podczas wtorkowego posiedzenia Rady Ministrów podjęto decyzję o podniesieniu płacy minimalnej. Odpowiada ona oczekiwaniom związków zawodowych, które chciały 3,5 tys. zł brutto od stycznia i 3750 tys. zł od lipca. Z kolei stawka godzinowa wyniesie co najmniej 22,80 zł od początku 2023 r. oraz 23,50 zł od połowy roku.

To wyższe kwoty nie pierwotnie planowano. Wcześniej mówiono o 3450 zł od stycznia i 3,5 tys. zł od lipca.

Tak duża waloryzacja to odpowiedź na propozycję prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, który zapowiadał, że w 2024 r. minimalne wynagrodzenie wyniesie 4 tys. zł brutto. Podwyżkę ma otrzymać ok. 3 mln pracowników.

/fragment publikacji wp.pl//zdjęcie ze strony gov.pl/

Dwukrotna waloryzacja płacy minimalnej w ciągu roku spowodowana jest wysoką inflacją, która według GUS wynosi obecnie 16,1 proc. Dwukrotna waloryzacja jest zagwarantowana w sytuacji, gdy wskaźnik inflacji wynosi więcej niż 5 proc.

Niektórzy z pracowników nie zdają sobie sprawy jak duże znaczenie ma płaca minimalna na nasze zarobki i różnego rodzaju świadczenia. Pamiętam rozmowę z jednym z kolegów (oczywiście mowa o pracowniku Auchan) który zapewniał mnie że płaca minimalna nie ma dla niego żadnego znaczenia. Możliwe że jego zarobki były stosunkowo wyższe i nie odczuwał wpływu płacy minimalnej na swoje wynagrodzenie, jednak zapewniam że ten wpływ jest.

Żeby jednak udowodnić swoją tezę, zapytam czy wiecie jakie jest minimalne wynagrodzenie w Auchan Polska Sp. z o.o. na poszczególnych stanowiskach pracy? Jeżeli nie wiecie, to sprawcie w Regulaminie Wynagradzania, informacje te widnieją w stosownej tabeli.
Jeżeli zerkniemy na zawód pracownik hali i cyfrę jaka przy tym zawodzie widnieje to szybko zrozumiemy że ten wpływ jednak jest. Nawet lepiej płatne zawody poziom wynagradzania mają określany w stosunku do najgorzej wynagradzanego zawodu, a ten do płacy minimalnej. Oczywiście zależność ta mniej jest odczuwalna w Warszawie, ale nasze stolica to nie cały kraj i jest wiele miast w których opisane zależności pracownicy odczuwają bardzo dotkliwie.

Kolejnym przykładem tej zależności są osoby których wzrost płacy minimalnej generuje ich wzrost wynagrodzenia. Pracownicy ci zarabiają kwotę zbliżoną (lub równą) płacy minimalnej co powoduje że wzrost wynagrodzenia w firmie powoduje tak naprawdę dostosowanie jego zarobków do nowej płacy minimalnej. Oczywiście osoba ta dalej zarabia płacę minimalną choć jej przychody wzrosły. Trzeba pamiętać również o tym że koszty życia również wzrosły. Czy bez wzrostu płacy minimalnej wynagrodzenia tych osób by wzrosły. Trudno jednoznacznie to stwierdzić, ale doświadczenie uczy że w wielu przypadkach nie było by to tak oczywiste. Wzrost płacy minimalnej na pewno powoduje presję płacową wśród osób trochę lepiej zarabiających które chcą utrzymać wynagrodzenie na poziomie odpowiednio wyższym od płacy minimalnej (i tu mamy wpływ płacy minimalnej na wspomnianego kolegę). Oczywiście płaca minimalna ma również pośredni jak i bezpośredni wpływ na wiele świadczeń. I to właśnie te zależności powodują że tak pilnie śledzimy doniesienia o ewentualnym wzroście płacy minimalnej.

Przewodniczący KM
NSZZ „Solidarność”